Konu: Dvb-t Yayın Teknolojisi Cuma Ara. 05, 2008 12:22 am
Dvb-t Yayın Teknolojisi
Televizyon analog yayınları, yayınlanacak olan görüntü ve sesin VHF (Band III 5-12 kanal) ile UHF (Band IV/V 21-69 kanal) frekans bandlarında çalışan vericilerden görüntüde genlik modülasyonu ve seste frekans modülasyonu uygulanan taşıyıcılar ile yapıldığı bilinmektedir. Bu yayınlarda karşılaşılan sorunlar, yükseklik farkları ve aradaki engellerle görüntüde bozulma, karlanma, parazit, gölgelenme, girişim (enterferans) ve seste gürültü şeklinde görülmektedir. İyi bir alış için verici güçlerinin yüksek olması ve büyük bir alıcı antenin kullanılması gerekmektedir. Günümüz teknolojilerinin gerektirdiği geniş band yayınları ve etkileşimli multimedya uygulamalarına analog teknolojinin yeterli olmaması nedeniyle, 90’lı yıllarda bu ihtiyaçları karşılamak ve analog yayınlardaki bozulmaları ortadan kaldırmak üzere sayısal yayın teknolojisi geliştirilmiştir.
DVB çeşitleri ve özellikleri
Stüdyolarda görüntü işaretleri sayısal işlenerek ve televizyon analog sistemlerinde görülen görüntüdeki bozulmaları giderilerek aslına daha sadık görüntü elde edilmesiyle ilk adım atılmıştır. Daha sonra yayında da analog iletim sistemindeki kaliteyi etkileyen bozulmaları gidermek üzere sayısal teknolojiye geçiş yapılmış ve ilk uygulamaya önce kanal kirası pahalı olan uydu yayıncılığında başlanmıştır. Bir uydu kanalından tek bir televizyon yayını yerine dört yayın hem de kaliteli olarak yapılabilmesi ile sonuçların tatminkar olduğu anlaşılınca, sırayla kablo ve verici yayıncılığında da sayısal teknolojinin uygulama kararı alınmıştır. Böylece yayınların yapıldığı iletim ortamlarının hepsinde analog yayıncılığın yukarıda belirtilen mahsurlarının ortadan kaldırılmasının ve yeni teknolojilerin uygulanabilmesi için gerekli teknik imkanların sağlanabilmesinin mümkün olduğu tespit edilmiştir.
Sayısal Televizyon Alıcısı ve Anteni
İşte bunlardan karasal televizyon yayını (DVB-T), yayınların izleyicilere iletilmesinde vericiler kullanılarak yapılan sayısal yayın türüdür. Çoğu Avrupa ülkesinde faaliyette olan bu sistem ülkemizde henüz deneme aşamasındadır. Şu anda vericilerle VHF/UHF bandından yapılan analog yayınların yerine çok daha ufak antenlerle alınabilecek, tek bir analog yayını için gereken band genişliğinden, sıkıştırma tekniği kullanılarak 4 ile 6 yayının iletilmesine izin veren yeni ve verimli bir yayın yöntemidir.
Sayısal yayınlarda kullanılan sinyaller, sayısal veriler taşımakta, bir başka deyişle 0 ve 1'lerden oluşan kodlu veri paketleri alıcılara gelmektedir. Bunların iletimi sırasında sinyallerin bozulmasına neden olan etkenlerle 0 ve 1’ler veri kodları bozulmamaktadır. Alıcılarda bu veri kodları çözümlenerek televizyon ekranında kaliteli görüntü oluşmakta ve hoparlörden temiz sesler alınabilmektedir.
Avrupa ülkelerinde sayısal TV yayınlarına ancak 2010 yılında tam anlamıyla geçilebilmesi, geçiş süresince de analog ve sayısal yayınların eş zamanlı yapılması kararlaştırılmıştır. Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Yüksek Kurulu'nun almış olduğu karar doğrultusunda yurdumuzda, 2006 yılının başından itibaren karasal sayısal yayına deneme amaçlı olarak başlanmış ve halen toplam dört kanal ile bu yayının denemesi yapılmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir'den başlayacak geçiş süreci, TRT ve özel yayın kuruluşlarının ortak kurdukları Anten A.Ş. ile bölge bölge tüm Türkiye'yi kapsayacak ve 2016 yılına kadar analog yayınlar sona erecektir. Böylece analog yayın yerini tamamen sayısal yayına bırakmış olacaktır.
Sayısal olarak üretilen programların izleyicilere sayısal olarak aslına uygun kalitede ulaştırılması için, analog yayınların yapıldığı kanallardan farklı bir teknik olan COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing) Kodlu Dikey Frekans Bölmeli Çoğullayıcı Modülasyon tekniği kullanılmaktadır. Sayısal DVB-T yayınında gönderilecek olan görüntü, ses ve veriler, birbirine orthogonal (dikey) alt taşıyıcılarla (subcarrier) kodlanmaktadır. Sayısal teknolojide, bir verici ile bir kanaldan 4 ila 6 yayını gönderebilmek için bunların bir çoğullayıcıda (multiplexer) birleştirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde sayısal teknoloji kullanılarak, sadece UHF bandından 200 veya daha fazla televizyon yayını ile radyo ve multimedya servisleri yayınını da göndermek mümkün olmaktadır. COFDM tekniğinde, DVB-T vericisinin çıkışı faz ve genlikte modüle edilmiş binlerce taşıyıcıdan oluşmaktadır.
DVB-T karasal verici yayınlarının sayısal modülasyon tekniği ile avantajları: Hareket halinde bile TV yayınının portatif bir antenle alınabilmesi, Sinyal yeterli olduğu sürece parazitsiz ve kaliteli görüntü ve ses yayını, Yansıyan işaretler birleştiğinde bozuk görüntü yerine yüksek yayın kalitesi, Bir yayında aynı anda DVD filmlerindeki gibi çoklu lisan seçeneği imkanı, Bir kanaldan 4-6 program yayınla kanalların daha etkin ve verimli kullanılabilmesi, Sayısal vericiyle, analog vericiye göre 20 dB daha düşük verici çıkış gücü, İnteraktif (etkileşimli) TV yayıncılığı, bankacılık, alışveriş ve internet bağlantısı, Yüksek tanımlı (HDTV) 1920 X 1024 çözünürlükle televizyon yayın sistemi, Ülkede Tek Frekans Ağı-SFN (Single Frequency Network) kurulabilmesi, Yaklaşık 20-30 cm.lik düz ve ufak bir antenle yükselticisiz yayınların alınabilmesi, Çatı ve balkonlardaki görüntü kirliliği ve kablo karmaşasını bir nebze azaltması.
DVB-T sayısal verici yayıncılığında bir vericiden birden fazla yayın yapılabilmesi için bu yayınların birleştirildiği çoğullayıcı (multiplexer) adı verilen sistem bulunmaktadır. Bu sistem yayın kuruluşlarınca ortak kullanılabileceğinden, Multiplexer İşletmeciliği adı verilen yeni bir kavram ortaya çıkmıştır. Verici işletmesi ile multiplexer işletmesi aynı veya ayrı kuruluşlarda olabilmektedir. Yayıncı kuruluşlar kendi yayınları için multiplexer işletmecisi olabilir veya mevcut multiplexer işletmecisinden yayınları için aynı kablo ve uyduda olduğu gibi kapasite kiralayabilir.
DVB-T teknolojisi, yüksek resim kalitesinin yanı sıra yayınların girişim (enterferans) problemlerine çözüm getirmekte ve daha düşük güçlü vericilerle analog yayınların kapsamış olduğu yayın kapsama sahasına ulaşılmaktadır. DVB-T sayısal yayınları basit ve normal antenlerle kolayca alınarak mevcut televizyon alıcılarında temin edilecek bir set-üstü-kutu (set-top-box) ile analog yayına dönüştürülerek izlenebilmektedir. Sayısal DVB-T yayınları için özel olarak imal edilmiş olan veya analog yayınların yanı sıra DVB-T yayınlarına uygun modül yerleştirilen yeni televizyon alıcılarında antenden yayınlar doğrudan doğruya alınabilmektedir.
Sayısal karasal yayın sisteminde aynı bölgedeki vericiler aynı frekanstan eşzamanlı yayın yapabilirler. Bu sisteme “Tek Frekanslı Yayın Ağı (single frequency network)” adı verilir. Bu sistemde değişik vericilerden gelen sinyaller alıcı tarafından tıpkı yansımış işaretler gibi algılanır. Yansımış sinyaller yansıma süresi belli bir değerden az olduğu zaman COFDM modülasyonunda bir sorun yaratmaz ve temiz bir görüntü elde edilebilir. Yansımaların ve aynı frekanstaki diğer vericilerden gelen sinyallerin bozucu etki yapmaması için en uzun gecikme süresinin COFDM paketleri arasındaki biraz ileride açıklanacak olan koruma aralığı süresinden kısa olması gerekir. Bu da aynı frekanstaki vericiler arasındaki en uzak mesafeyi sınırlar.
Bu tür yayının en zor tarafı vericiler arasında eşzamanlılığı sağlamaktır. Bunun için Küresel Yerbulum Sistemi (GPS, Global Positioning System) uydularından yararlanılır. Profesyonel GPS alıcıları bu sinyalleri kullanarak 10 MHz lik bir referans frekansı üretir. Vericiler de bu referansı kullanarak birbirine kenetli, fazı ve frekansı aynı olan, taşıyıcı frekansları üretirler. Ayrıca 1 saniyelik referanslar kullanılarak paketlerin aynı anda yayınlanması sağlanır.
Kullanılan sayısal modülasyonun getirdiği avantajlarla Tek FrekanslıYayın Ağı (SFN) uygulamalarına da imkan verdiği için frekans spektrumunda tasarruf sağlanabilmektedir. Ayrıca sayısal frekans planlamasında SFN yanında Çoklu Frekans Ağı MFN (Multi frequency network) kullanılmaktadır. Sayısal yayıncılıkta 4 farklı SFN uygulaması bulunmaktadır :
SFN (Tek Frekans Ağı) vericilerinde iletim
Geniş alan SFN (Güçlü vericiler arasındaki mesafenin uzak olması durumu) Bölgesel SFN (Bölgesel birkaç güçlü verici arasındaki mesafenin uzak olması) Yerel SFN (Her bir MFN verici etrafında orta güçlü SFN verici uygulaması) SFN boşluk doldurucu (Bir MFN kapsama alanındaki boşluklara düşük güçlü SFN) Sayısal televizyon verici yayınında kullanılacak band genişliği birden çok fazla alt taşıyıcıya bölünmektedir. İki ayrı alt taşıyıcı iletim modu benimsenmiştir:
2-k modu (1705 taşıyıcı 8-k modu (6817 taşıyıcı)
Teknik olarak 8 k modunda 2 k moduna göre daha geniş bir kapsama alanı elde edilmektedir. Ancak yurdumuzda yapılacak DVB-T yayınlarında kullanılacak iletim modu olarak sayısal yayın parametrelerini belirleyen RTÜK tarafından 8- k modu seçilmiştir.
COFDM Modülasyon ve alt taşıyıcıları
Alt taşıyıcılar, iletim kanalına orthogonal (dikey) olacak şekilde ve aralarında yansımadan bunların etkilenmesini önlemek üzere Koruma Aralığı (guard interval) adı verilen bir boşluk bırakılarak yerleştirilir. Koruma aralığı, taşıyıcılar arasında enterferansı engeller ve yansıyarak ulaşan yayın gecikmesi küçükse fazları aynı olan yansıyan ile ana yayın birbirine kuvvetlendirici etki yapmasını sağlar. Uygulanan koruma aralığı değerleri taşıyıcı sembol süresinin 1/4, 1/8, 1/16 veya 1/32’si olup yurdumuzdaki DVB-T yayınındaki koruma aralığı RTÜK tarafından 1/8 olarak belirlenmiştir.
Sayısal yayında SFN uygulamasında vericilerdeki taşıyıcılarda senkronizasyonu sağlamak üzere pilot taşıyıcılar belirli aralıklarla yerleştirilir. Taşıma paketlerinde ses ve görüntü bilgileri dışında diğer yardımcı bilgileri (Program bilgileri, alt yazılar..) de iletmek gerekir. Ardarda gelen paketlerin bitleri belirli kurallara göre harmanlanarak yeni bir büyük paket oluşturulur. Bu harmanlanmış paketlerde bir hata patlaması olursa bu sadece bir paketteki bitleri bozmaz. Ardarda gelen paketlerin her birinden az sayıda bit bozulmuş olur ve bunlar da düzeltilebilir. Sayısal teknolojide iletim kanalının frekans cevabı her alt taşıyıcı için aynı olmadığından alıcı tarafta iletim sırasında gönderilen veride oluşabilecek hatalı bit sayısını azaltmak üzere Hata Düzeltme Kodu FEC (Forward Error Correction) eklenmektedir. Uygulanan kodlama oranları 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8 olan FEC değerlerinden yurdumuzdaki DVB-T yayını için RTÜK tarafından FEC için 2/3 seçilmiştir.
Sayısal karasal verici yayınlarında uygulanan modülasyon tekniğinde her bir alt taşıyıcıya QPSK (Quadrature Phase Shift Keying), QAM (Quadrature Amplitude Modulation), 16 QAM ve 64 QAM modülasyon yöntemlerinden biri kullanılarak veri yüklenmektedir. Bunlardan QPSK de, her bir modülasyonda 2 bitlik veri ile taşıyıcı fazı değişir ; QAM de, her bir modülasyonda 2 bitlik veri ile taşıyıcının hem fazı, hem de genliği değişir; 16 QAM de, her bir modülasyonda 4 bitlik veri ve 64 QAM de her bir modülasyonda 6 bitlik veri iletilir. Yurdumuzda başlayacak olan DVB-T yayınlarında RTÜK tarafından 64 QAM modülasyonu belirlenmiştir.
Ülkemizdeki DVB-T parametreleri
Yurdumuzdaki DVB-T yayını için seçilen değerlerle, 8 MHz’lik her UHF kanal aralığında saniyede 22,118 Mb veri iletilebilmekte ve bir kanalda 4 adet yayın olacağı için her yayına 5,5 Mb/s tahsis edilmiş olmaktadır. Fakat spor müsabakaları gibi resim hareketinin hızlı olduğu durumlarda daha yüksek bir veri aktarım hızına ihtiyaç duyulmaktadır. Her yayın için ayrılan kapasite içinde değişken veri hızı uygulaması ile çeşitli yayın türlerine göre bit oranları ayarlanabilmektedir. DVB-T yayınında MPEG-2 sıkıştırma yöntemi kullanılarak birden fazla kanal yayını aynı anda, buna ek olarak teletekst gibi ekstra veri paketleri de gönderilebilmektedir. DVB-T, ayrıca TV yayınlarının yanı sıra radyo yayınlarını da desteklemektedir. Yayın akış bilgisi olan EPG (Electronic Program Guide) ve Dolby Digital ses özelliği gibi veri paketleri de DVB-T de uygulanmaya başlanmıştır. Bugün standart DVB-T yayınlarında MPEG-2 sıkıştırma yöntemi benimsenmiş durumda, ama yakında MPEG-4 gibi diğer sıkıştırma yönteminin kullanılacağı bilinmektedir.
Yüksek çözünürlüklü HDTV (High Definition TV), PAL sistemindeki görüntü işaretinde yatay ve düşey çözünürlüğü iki katına çıkaran ve görüntü kalitesini 35 mm film ve sesin kalitesini CD kalitesine yaklaştıran bir TV sistemidir. Karasal sayısal televizyon sistemiyle bir adet HDTV ve 4- 6 adet SDTV (Standart Definition TV) yayını yapılabilmektedir. MPEG-2 sayısal görüntü sıkıştırma tekniği, bununla birlikte 5+1 Dolby AC-3 surround ses sistemi uygulanmaktadır. Fakat bunun için de kullanıcı, normal TV alıcısını değiştirip çok daha pahalı bir HDTV alıcısı satın almak zorundadır. Bir analog TV kanalına bir sayısal HDTV yayını sığmaktadır. Ayrıca sayısal televizyon yayını çok daha kolay ve güvenilir bir şekilde şifrelenebilmekte ve arzu edilen filmi istek üzerine yayınlama (video-on-demand) ile Paralı TV (Pay-TV) imkanları kolayca sağlanabilmektedir.
Konu: Geri: Dvb-t Yayın Teknolojisi Cuma Ara. 05, 2008 12:22 am
!!!ek bilgi-1!!!
DVB-T: Avrupa’da geliştirilen ve tüm Avrupa ülkeleri ile Avustralya, Singapur, Hindistan gibi diğer ülkelerin kabul ettiği sistemdir.
ATSC (Advanced Television System Committee) : ABD tarafından geliştirilen ve ABD, Kanada, Arjantin, Tayvan, Güney Kore gibi diğer ülkelerde kabul edilen sistemdir.
ISDB-T (Integrated Services Digital Broadcasting) : Japonya tarafından geliştirilmiş olan bir sistemdir.
DVB-H (DVB-Handheld : Cep telefonlarına veya cep TV-avuçiçi- alıcılarına yönelik TV yayını): Bu konuda halen testler yapılmaktadır. Buna karşın özellikle Japonya ve Almanya’da uygulamalara başlanmıştır.
Konu: Geri: Dvb-t Yayın Teknolojisi Cuma Ara. 05, 2008 12:23 am
!!!ek bilgi-2!!!
1997 yılında Chester-İngiltere’de yapılan toplantıda, Avrupa Yayın Alanında DVB-T için VHF bandı (174-230 MHz) ile UHF (470-862 MHz) bandlarının tamamının kullanılabileceği kararlaştırılmıştır.
2004 yılında başlayan ve 2006 yılının 14 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında yapılacak nihai konferans ile sonuçlandırılacak toplantılar ile birlikte; ITU tarafından, Avrupa ve Afrika Yayın Alanlarında tüm VHF ve UHF bandlarında Sayısal Karasal TV ve Radyo Frekans Planlarının gerçekleştirileceği frekanslar tespit edilerek yaklaşık 50 yıldır kullanılan analog TV frekans planı olan Stockholm’61 anlaşmasının yerine geçecek sayısal planlar ortaya konulacaktır.
Ülkemizde de nihai durumda VHF ve UHF bantlarının tamamı sayısal radyo ve TV yayınları için kullanılacaktır.
Konu: Geri: Dvb-t Yayın Teknolojisi Cuma Ara. 05, 2008 12:23 am
SABİT(fixed) ve TAŞINABİLİR(portable) ALIŞ İÇİN KAPSAMA TANIMLARI
Sayısal TV’ de sinyal seviyesindeki birkaç db’lik azalma, görüntü kalitesinde, kusursuz görüntüden hiçbir şey alamama arasında değişebilir. Bu yüzden kapsanacak alanların iyi bir şekilde tanımlanması analog planlamaya göre daha fazla önem kazanmaktadır. Şunlar yapılarak alış kalitesi artırılabilir:
Alış anteni için daha iyi bir pozisyon bulunması,
Daha yüksek kazançlı yönlü anten kullanılması,
Düşük gürültülü yükselteç kullanılması(sabit antenle alışta).
TV sinyalleri sabit antenle veya taşınabilir antenle izlenebilir.
Sabit alışta, çatı üzerine monte edilen yönlü anten kullanılmaktadır. Sabit alış için gerekli olan eşdeğer alan şiddetinin hesaplanmasında , alış anteninin yerden yüksekliğinin 10 metre olması gerekmektedir.
Taşınabilir antenle alış ise iki türlüdür:
Birincisi dışarı (sınıf A) alış olup, anten yüksekliği yerden 1.5 metreden az olamaz.
İkincisi ise içeri (sınıf B) alış olup, anten yüksekliği 1.5 metreden az olamaz ve alış anteni bina içindedir.
Bina içi alışlarda alınan sinyal seviyeleri kattan kata olduğu gibi aynı dairenin farklı odalarında da bina kaybından dolayı farklı olabilmektedir. Taşınabilir alış için gerekli olan sinyal seviyesi, sabit alışa göre daha yüksek seviyededir. Taşınabilir alışa göre kapsama yapılmak istenirse daha güçlü verici ile yayın yapılması gerekmektedir. Sayısal yayınlarla analog yayınların birlikte devam ettiği geçiş süresince, TV kanal sayısı yeterli olmayacağından, sayısal yayını başlatan veya başlatmayı düşünen ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de sadece sabit alış için sayısal planlama yapılacaktır. İlerdeki aşamalarda ihtiyaç olursa, taşınabilir alış içinde planlamada gerekli değişiklikler yapılabilir.
Dijital teknolojide izleyicilere, yüksek tanımlı (HDTV) veya geniş ekranlı resim (16/9), CD kalitesinde ses, istek üzerine video, interaktif servisler (ev bankacılığı, evden alışveriş ve televizyon setleri üzerinden internete bağlantı) gibi hizmetlerde de sunabilecektir.
Konu: Geri: Dvb-t Yayın Teknolojisi Cuma Ara. 05, 2008 12:24 am
Avrupa’da Bazı Ülkelerde Dvb-t’nin Durumu
İngiltere
1998’de başlayan DTT’de ilk analog switch-off Ekim 2007’de yapıldı ve 2012’de tamamlanması beklenmektedir, DVB-T2 ve MPEG-4 AVC ile birlikte HD kanallar da mevcut DTT Freeview paketlerine 2009’dan itibaren eklenmeye başlanacak, DTT erişimi %84, 2012’de %98,5 kapsama ile birlikte analog yayınlara Ülke genelinde son verilecek.
Fransa
Ağustos 2000’de DTT’nin çerçeve yasası Mecliste onaylandı, Kasım 2004’te Hükümet MPEG-2’yi kabul etti, Aralık 2004’te de şifreli kanallar ve HDTV’nin MPEG-4 olmasını kararlaştırdı, DVB-H; mobil TV’de standart olarak seçilmiştir, DVB-H İhalesi açıldı, kanal sayısı da 16 TV ve 4-9 radyo kanalı olacağı açıklandı, 15 Ocak 2008’de kazanan açıklanacak, Şimdilik %85 olan DTT kapsama oranı, gelecek yıl sonunda %89 olması planlanmıştır, Ekim 2007’den itibaren büyükşehirlerde DTT’de HD kanallar da dahil edilmiştir, Tahsislerde kanal değil, kapasite esas alındı, 2000 Tarihli yasaya göre, her bir MUX içindeki DTT lisans sahipleri ortak bir MUX operatörü üzerinde anlaşmak zorunda, sonra da bu operatör transmisyon şirketleri ile görüşme yapması gerekiyor, MUX operatörleri aynı zamanda kanalların bant içinde yerleşimine karar vermek zorunda,
Analog ortamda; TF1 3400 verici, France 2 3500 verici, France 3 3600 verici, Canal+ 240 verici, Arte/France5 ve M6’nın her biri 800-1200 arasında vericiye sahip,
TDF, 2002 yılına kadar France Telekomun idi, ancak sonra özelleştirildi. 2003 yılına kadar da kamu yayın işletmeciliğinde tekel idi, 3600 emisyon noktası vardı. Şimdi marketteki payı %69’dur, İkinci verici işleticisi Towercast %14 (radyolar ve DTT için), üçüncüsü de Antalis TV %13 (DTT için), sonuncusu Canal+’ın da %4’lük market payı bulunmaktadır.
İtalya
DTT, düzenli olarak Aralık 2003’te başladı, Yasa ile ilk deneme yayınlarının sadece RAİ tarafından yapılması kararlaştırılmıştır, Ekim 2007 ayı itibariyle evlerin %19,5’i (4,5 Milyon ev) DTT’den yayın alıyor, yine 4,5 milyon ev uydudan yayın izliyor, Mevcut analog lisanslar ASO tarihine kadar uzatılacak, İtalya’da da DVB-H, mobil TV standardı olarak seçildi, DVB-H operatörü 600.000 aboneye ulaşmıştır, Analog switch-off’un 2012’ye kadar uzayabileceği açıklandı, Üzerinde çalışılmakta olan yasa ile dijital tuner özelliğine sahip TV satın alınması halinde Hükümetçe 200 Avro’luk doğrudan sübvanse yapılması öngörülmüştür.
Analogda genel durum;
Mediaset Fininvest (Berlisconi Ailesi) %36 Canale5, İtalia1 Rete4 %43-65 (İzlenme payı/reklam payı) RAI %43 RaiUno, RaiDue,RaiTre %43-30 La7 Telecom İtalia %3 La7,MTV Italia %3-2 4,5 Milyon ev yayınları uydudan izliyor, İtalya’da kablo-TV yok denecek boyuttadır.
Almanya
36 Milyon ev (hanelerin %95’i) yayınları uydu ve/veya kablo-TV’den alıyor, %5 dolayında olan vericilerden yayın izleme 2005’te %3,9’a düştü, 1998 Yılında ilk defa DTT’ye başlandı ve ASO süreci hızla devam etmektedir, Toplamda %86’lık DTT erişim sağlanmıştır, Evinde TV alıcı olanlar aylık 16,5 -€ ödeme yapmak zorunda, kablo-TV standart abonelik ücreti 12-15 -€ (şifreli kanallar hariç), Berlin’de ASO 4 Ağustos 2003’te gerçekleştirildi, T-System Almanya’da DVB-H network operatörlüğünü kazandı, yatırımlar hızla yapılmakta ve 2008 Futbol Şampiyonasında yoğun içerik sağlanacaktır.